Rajalta Rajalle -hiihto 30. vuotta

 

Reilut 30 vuotta sitten Ranuan silloinen kunnanjohtaja Kauno Harju ideoi Rajalta Rajalle –hiihdon. Esikuvana oli Kanadassa järjestettävä kaksipäiväinen hiihtotapahtuma The Canadian Ski Marathon. 80 –luvun alussa järjestävät kunnat löytyivät helposti. Aloitus oli alkuaankin Kuusamosta mutta ensimmäiset 10 vuotta Ranualle tultiin Posion kautta ja jatko Ranualta oli Simon, Kemin ja Keminmaan kautta Tornioon. Kemi jäi varhaisessa vaiheessa pois kuten myös Posio  sekä Simo. Vuonna 1994 reitti piteni 320 km:n taipaleesta 440 km ja aloittavana kuntana edelleen Kuusamo, mutta nyt Ranualle tultiin Taivalkosken ja Pudasjärven kautta, jatkuen Keminmaasta Tornioon. Joinakin vuosina hiihto on päättynyt myös Ruotsin puolelle Haaparantaan. Reitin pidetessä oli hiukan pelkoa osallistujien katoamisesta, mutta siitä lähti hiihdon toisenlainen kasvu käyntiin. Vuonna 1996 oli hiihdossa kaksi ryhmää, vuonna 2001 kolme ja sitten 2005 siirryttiin neljään ryhmään. Pienimmillään osallistujamäärä kävi vuonna 1985, 15 hiihtäjää, ja isoimmillaan tähän mennessä vuonna 2007 386 hiihtäjää. Kaikkiaan RR –hiihtäjiä on reiteillä ollut 5 409 ja he ovat hiihtäneet yhteensä 2 303 880 km. Ryhmien määrän kasvua ei varmaan voida harkita, koska 4 päivää talkootyötä ladun varressa on haastavaa kylien ja toimijoiden resursseilla.

 

Hiihtäjien määrässä kotimaisten hiihtäjien osuus on kasvanut vasta viime vuosina 30%, eli hyvin pitkään on RR –hiihdon osallistujat tulleet 80 % ulkomailta. Hiihdon historiassa on tähän mennessä ollut mukana kaikkiaan 27 eri kansallisuutta. Kaukaisimmat hiihtäjät ovat tulleet Uudesta-Seelannista, Australiasta, Japanista, Brasiliasta sekä Kanadasta sekä Yhdysvalloista. Ei niin tunnettuja hiihtomaita ovat edustaneet Tanskan, Englannin ja Belgian hiihtäjät. Juhlavuonna ovat mukana ensimmäiset hiihtäjät Virosta.

 

Hiihtoa kuvaa varmasti parhaiten Saksan Swarchwaldin alueelta kotoisin olevien Paul ja Christel Braunin aikoinaan pitämä kiitospuhe, jossa korostui kaikkien kansojen välinen ystävyys niin hiihtäjien kesken kuin niiden satojen talkoolaisten taholta jotka ovat vuosien varrella Rajalta Rajalle –hiihtoreitin varrella hiihtäjiä juottaneet, ruokkineet, latuja tehneet sekä jälkikelkassa hiihtäjiä vartioineet. Hiihtoa ei olisi varmaankaan ilman näin merkittävää talkoopanosta. RR –hiihdon hiihtävät oppaat ja bussioppaat sekä huoltopisteiden toimijat tekevät panoksensa talkoilla perinteistä ruoka- ja petikorvausta vastaan. Siitä todella lämmin kiitos on aina tullut hiihtäjiltä. Toisaalta ei palkkatyönään töitä tekevätkään ihan ilman venymistä selviä. Ehdottomasti on mainittava Rontin linja-autoveljesten aikana muotoutunut linja-auton kuljettajien kaikkeen taipuva palvelun kulttuuri, joka jaksaa hämmästyttää vielä tänäkin päivänä hiihtoon ulkomailta ja kotimaasta tulevia. Hiihdon markkinoinninkin hiihtäjät ja oppaat ovat hoitaneet aika pitkälle omatoimisesti. Jaakko Heikkisen radiotoimitukset ladun varrelta vielä työvuosinaan sekä ulkomaisten hiihtäjien julkaisut, lehtijutut, hyväntekeväisyystempaukset ja mikä tärkein, puskaradio, on vienyt RR –hiihtoa maista toisiin ja myös matkatoimistojen myyntilistoille. RR –hiihdossa taitaa hyvä kiertää.

 

Hiihdon perinteinen iltajuhla seitsemän hiihtopäivän ja 440 km:n jälkeen onkin ollut välillä maakohtaisten ohjelmien kautta melkoista kulttuurista ilotulitusta. On koettu, nähty ja kuultu mm. hollantilaisen professori Thomsenin teoria lappilaisista kilometreistä, maori –tanssi, sveitsiläisen ryhmän jodlaus, baskien kansantanssiesitys, slovenialaista tenoria, sveitsiläisen arpajaiset viikoksi hänen majataloon, saksalaista Saxonian alueen laulua, Kanadasta käsin eri maiden tervehdykset, suomalaisten ja amerikkalaisten sketsejä ja lauluja sekä kaikkien maiden muistirikkaita puheita ja ajatuksia RR –hiihdosta ja Suomesta sekä pohjoisen luonnosta.

 

RR –hiihto juhlii 30 vuotis taivaltaan la 9.3.2013 Syötekeskuksessa klo 19 RR1 –hiihtoryhmän kanssa. Mukana ovat hiihdon joka vuosi hiihtäneet Leila ja Väinö Voutilainen Nousiaisista sekä juhlaan saapuva RR –hiihdon ideoinut kunnallisneuvos Kauno Harju puolisoineen.

 

aj


29. Rajalta Rajalle –hiihto

 Monet RR-hiihdon ladut ovat sulaneet vuosien varrella RR –tapahtumassa.  29 vuotta on pitkä aika tapahtumalle ja hyvältä näyttää tuleva hiihtokin. Osallistujamäärä on jälleen reilut 330 kolmen hiljaisemman vuoden jälkeen. Ensikertalaisia löytyy hiihdosta 206 ja nähtäväksi jää, kuinka moni ensikertalaisista löytää hiihtoon takaisin tulevina vuosina.

Hiihto alkaa jälleen viikolla 10 Kuusamon Paljakasta entisen rajavartioaseman tuntumasta. Aloituspäivät Kuusamossa ladulle ovat 8. – 11.3. ja maaliin saavutaan Tornion maisemissa ajalla 14. – 17.3.2012. Reitin 440 km ovat pysyneet suht koht samana vuodesta 1994, jolloin reitti siirtyi nykyiselle paikalleen. Muutoksia ovat vuosien varrella tuoneet talven sääolojen muutokset. Enää ei hiihdetä Taivalkoskella hotelli Herkon pihaan asti Iijokea ylittäen. Aika varmalta myös näyttää, että Torniossa ei päästä hiihtämään Kaupunginhotellin rantaan, vaan maali tulee olemaan jälleen jossain Keminmaan ja Tornion välillä. Torniota ennen olevat pikkujoet eivät ole myöskään jäätyneet myöhäisen talven tulon vuoksi sekä todella runsaan lumentulon myötä. Lisäksi jännitystä tuo 6. hiihtopäivän aamupäivän Kemijoen ylitys, reilua viikkoa ennen näyttää vielä hyvältä –mutta…

Kuuden kunnan, maakuntien Lapin ja Oulun rajat ylittävässä, yhteistyössä tehdään jälleen 440 km latua Venäjän rajalta Koillismaan kautta Lapin etelärajalta Ruotsin rajalle. Kuusamon, Taivalkosken, Pudasjärven, Ranuan, Keminmaan ja Tornion kuntien järjestämät 39 huoltopistettä vapaaehtoisineen ja reitin majapaikat ovat jälleen valmiina ottamaan vastaan hiihtäjät tuuleen ja tuiskuunkin varautuneena, mutta aurinkoisia pakkaspäiviä tilanneena.  

Vuoden 2012 muistolahja tulee Keminmaasta. Muistolahja ostetaan vuosittain kunkin järjestävän kunnan paikallisista tuotteista.

RR 2012 lukuina:
Kansallisuuksia tapahtuma kerää yhteen kaikkiaan 17, 18 eri maasta.
RR1 83, 11 kansallisuutta
RR2 60, 9 kansallisuutta
RR3 110, 10 kansallisuutta
RR4 80, 7 kansallisuutta
1.kertaa hiihtäviä 206

Osallistumiskertoja:
RR1 ryhmässä mukana 29. Leila ja Väinö Voutilainen Nousiainen Suomi, 21. Alfred Steiner Sveitsi, 19. Raili Vaarala Rovaniemi Suomi, 17. Jens Lindemann Saksa, 16. Ulf Steenbeck Saksa, 14. Urs Köhle Sveitsi, 12. Asko Perttu Ranua Suomi ja Tarja Tolonen Pudasjärvi Suomi. Lisäksi RR 1 ryhmän hiihtävä opas 20. Jaakko Heikkinen Kuusamo Suomi.

RR2 ryhmässä 10. Wilfried Priebs Saksa.

RR3 ryhmässä 19. Olli Martikainen Pörsänmäki Suomi, 15. Jussheikki Eero Ruotsi, 14. Iztok Kordis Slovenia, 12. Solobodan Sibincic Slovenia, 11. Korhonen Paavo Kouvola Suomi.

RR4 ryhmässä 10. Stephen Walter Kanada.

 

Toivotan teille kaikille mm. pakkasaamuja, aurinkoisia päiviä, luistavia kelejä, makoisia nauruja, rakottomia kantapäitä, uusia ystäviä ja mieleenpainuvia hetkiä.

Tervetuloa RR –hiihtoon 2012.

 Anitta Jaakola
RR –hiihto, koordinaattori

Vuoden 2009 muistoja kohdassa RR-historiaa.
RR stories from the year 2009 You can read from RR -history.
Muistoja 23. Rajalta Rajalle -hiihdosta, memories

Hi fellow skiers, I am happy to share some photos from Rajalta Rajalle Hiihto. Please feel free to download from here: http://bochmann.blogspot.com/2006/03/skiing-in-lapland.html

From year 2004 by Antonio León García, Spain: http://www.barrabes.com/reportajes/articulos.asp?id_articulo=3489